EPOKSİ NEDİR?
Geniş renk yelpazesi olan epoksi, antibakteriyel özelliğine sahip, estetik, yekpare görünümü ile kimyasal mekanik mukavemeti olumlu sonuçlar veren, kaymazlık ve geçirimsizlik istendiğinde ideal bir çözüm olan; polyepoksit bir sertleştirici ya da katalizatör ajan ile kimyasal reaksiyona girdiğinde sertleşen ve kürünü alan sentetik bir reçinedir. Birçok ürünü bulunan epoksinin her seçeneği ayrı zemin ve duvar uygulamaları için üretilmiş ve sunulmuştur.
Kullanım alanları; ilaç fabrikaları, hastaneler, ameliyathaneler, gıda sanayi tesisleri ve ağır sanayi yapıları, spor alanları, squash salonları, oteller, soğuk hava depoları, içme suyu ve atık su depoları, mağaza, ofisler ve üretim yapılan her alandır.
EPOKSİ NASIL UYGULANIR?
Önceklikle epoksi istiyorsanız hangi amaçla istediğinize karar vermelisiniz. Kaplamanın üzerine baskı yapacak ağırlıklar göz önünde tutularak uzman arkadaşlarımızla görüşüp doğru sistemi seçmelisiniz. Üzerine ağır yük binecek bir zemine ince epoksi kaplaması yapılmamalıdır. Bu seçimler yapıldıktan sonra iş ön hazırlığa geliyor.
Zemin yağ,kir ve tozdan arındırılır. Böylece zemindeki çatlaklar, beton genleşme derzleri görülür ve özel derz kesme makinaları ile açılarak derz araları epoksi primer ile astarlanır.
Daha sonra ise epoksi tamir macunu ile doldurulur.Epoksinin uygulama ortamındaki rölatif rutubetin maksimum yüzde seksen olması gerekir.Uygulama öncesinde zeminin kuru ve zemindeki bütün yağ,kir gibi tutunmayı önceyici maddelerden temizlenmesi gerekir.Zeminin minimum derecesi 10, maksimum derecesi ise 30 olmalıdır.
Astar uygulaması bittikten sonra işlem kumlu veya kumsuz kaplama olarak sürdürülür.Daha sonra ara kat uygulanır.Uygulama esnasında kat aralarında ise en az 12 saat beklemek gerekir.Kaplama fazlasıyla dikkat ve hız gerektiren bir işlemdir çünkü hazırlanan karışım içine atılan sertleştiriciler sayesinde 20 ila 40 dakika süresince donabilir.
Karışımın hazır hale getirilmesi ve yüzeye uygulanana kadar donmaya başlaması boyanın kalitesinin zamanla birlikte düşmesine yol açar.İşlemler bittikten sonra zeminde yürüyebilmek için 24 saat, üzerine yük koymak için ise 1 haftaya kadar beklenmelidir.Aksi taktirde uzun ömürlü yapısı ve estetik görünüşü beklenilen verimde bulunmayabilir.
EPOKSİ ZEMİN KAPLAMASI AVANTAJLARI
ZEMİN HAZIRLIĞI
Shotblast Yöntemi ile Yüzey Hazırlama
Shotblast çelikte kumlama yöntemi ile benzer bir yöntemde betonda yüzey hazırlığı yapılması işidir.Kumlamadan farklı olarak kullanılan meteryal çelik bilyedir.Binlerce çelik bilyenin makine ile betona püskürtülmesi esnasında çarpan bilyeler zemin üzerindeki kirli boyalı.üzerinde atıklar bulunan zeminleri temizler.Zayıf parçaları ve çimento şerbetini alarak zemin üzerinde görünmeyen çatlakları ortaya çıkartır.Yapılacak olan zemin kaplaması uygulamasında maksimumu yapışma sağlar.Vakum sistemi ile birlikte çalıştığından uygulama yapılırken toz çıkartmaz.Üretimine ara vermeyen fabrika ve tesislerde toz çıkarmadığından dolayı ortam proseslerine uygunluk sağlar.